Elike - VAtips

TIP 4 – Pocket

Gedurende de dag kom je veel websites, pagina’s en artikelen tegen waar je op dat moment geen tijd aan kunt of wilt spenderen. Denk aan mailtjes van een collega met een interessant artikel of een leuke video. Of linkjes van mensen die je volgt op Twitter of Facebook. Met Pocket kun je interessante pagina’s op het web bewaren om later te bekijken, wanneer je er wel tijd voor hebt.
Pocket synchroniseert tussen je smartphone, tablet, desktop en Kobo E-Reader zodat je op ieder moment verder kunt kijken. Pocket weet zelfs waar je in de tekst gebleven was met het lezen van een artikel. De app werkt zonder internetverbinding (offline) zodat je ook onderweg in het vliegtuig, de trein, auto, park of vakantie verder kunt lezen.
Misschien stuur je dergelijke links op dit moment wel naar jezelf toe via e-mail. Of voeg je ze toe aan een lange onoverzichtelijke lijst met bladwijzers (favorieten) in je webbrowser . Of je stelt dat bewaren nog even uit door tabbladen in je webbrowser open te houden waarbij je af en toe wat kwijt raakt doordat deze crasht.
Bewaar je linkjes om later te lezen of bekijken in vervolg met een druk op de knop in Pocket. Vanuit Pocket kun je ze dan wanneer je wél tijd hebt op je gemak lezen of bekijken. Op ieder apparaat en (op video na) ook offline. Zie Pocket als een persoonlijke krant met artikelen en video’s die je zelf hebt opgepikt.
Naast de integratie met webbrowsers en apps die Pocket zelf levert kun je ook vanuit andere applicaties snel linkjes naar Pocket sturen.
Concrete voorbeelden van materiaal om te bewaren in Pocket om later te bekijken zijn:
 • Artikelen (of verhalen)
 • Video’s,
 • Productpagina’s
 • Recepten
 • Afbeeldingen
 • Reisinformatie
Beginnen met Pocket
Begin nu:
 1. Begin met het aanmaken van een gratis account.
 2. Installeer de extensie of bookmarklet in je webbrowser.
 3. Klik op Pocket in je webbrowser om een webpagina voor later te bewaren.

Artikel alleen beschikbaar na inloggen? Login Support

Voor sommige websites moet je inloggen om artikelen te kunnen lezen. In je leeslijst zie je dan in plaats van een artikel de melding van de website staan dat je eerst moet inloggen. Als je een verbinding met internet hebt dan kun je doorklikken om zo’n artikel in de webbrowser te lezen. Pocket kan de artikelen vaak ook downloaden. Controleer in de app via Options > Manage Site Subscriptions of de betreffende website al ondersteund wordt. Zo niet, volg dan de stappen via “Log in to a specific site”. Pocket bewaart dan de cookie met je inloggegevens en zal vanaf dat moment altijd het artikel ophalen, hoe je de URL ook aanlevert (e-mail, bookmarklet, extension, app).
Op basis van wat je toevoegt aan Pocket stelt de app een persoonlijke lijst samen met mogelijk interessante berichten. Deze suggesties zijn van hoge kwaliteit – mensen stoppen immers niet zomaar iets in Pocket.
De suggesties kun je direct bekijken of met één tik toevoegen aan je lijst. En als het niets is dan kun je dat ook aangeven – met een tik op het kruisje. De suggesties zijn vooralsnog alleen Engelstalig.
Je kunt ook andere Pocket-gebruikers, zoals mij, volgen. Pocket somt een aantal populaire accounts op en laat je zoeken naar je vrienden op Twitter en Facebook. Eenmaal in gebruik schotelt de app je een lijst voor met artikelen die deze mensen aanbevelen. Deze lijst is niet chronologisch maar geordend naar én gefilterd op relevantie. Je kunt ervoor kiezen een melding te krijgen als er een aanbevolen artikel bij is gekomen.
Vanuit je account kun je artikelen aanbevelen (knop met het hartje erin). Indien gewenst met aantekeningen om uit te leggen waarom je het artikel aanbeveelt – en direct door naar Twitter en/of Facebook. Alleen artikelen die je aanbeveelt verschijnen op je Pocket-profiel – de rest blijft gewoon privé.
Je volgers kunnen een aanbevolen bericht “liken” of weer verder doorsturen, waarbij Pocket jouw naam weergeeft.

Artikelen delen

Vanuit Pocket kun je artikelen die je hebt gelezen gemakkelijk delen. Bijvoorbeeld via e-mail, Tumblr of Evernote.
Evernote:
 • Alle interessante informatie die je hebt verzameld op één plek te vinden is;
 • je kunt  webclips bewaren (in plaats van alleen een linkje) zodat de pagina’s vindbaar blijven als de website reorganiseert of verdwijnt;
 • De Webclipper van Evernote notities in Evernote doorzoekt als je Google gebruikt.
Met de Share functie Send to Friend stuur je een artikel door naar vrienden. Je kunt interessante passages markeren of een stukje tekst meesturen. Pocket kan e-mailadressen van je contactpersonen aanvullen en mensen met wie je regelmatig deelt met profielfoto onder handbereik zetten. Als de ontvanger ook Pocket heeft dan krijgt deze een (optionele) melding in de Inbox waar gekozen kan worden voor Ignore of Add to List. De benodigde toestemmingen voor Push Notifications, toegang tot je contactpersonen en (profiel)foto vraagt Pocket op een logisch moment – heel netjes gemaakt.
Je kunt het bericht delen op sociale netwerken zoals Facebook, LinkedIn, Twitter en App.net. Aan te radn is om berichten naar deze netwerken eerst in wachtrij Buffer te plaatsen om te voorkomen dat mensen een hele batterij aan tweets langs zien komen als je jouw leeslijst kleiner maakt.
Als je artikelen deelt die je zelf ook via Twitter in Pocket hebt gestopt, kijk dan even of je Twitter-client de link naar de tweet zelf ook mee heeft gestuurd (Twitter Attribution). Zo kun je in Pocket zien aan de hand van welke tweet je het artikel hebt opgeduikeld. Je kunt de afzender bedanken door “/via credits” te geven, retweeten of toevoegen aan favorieten. Twitter Attribution is helaas nog niet zichtbaar in de webbased versie van Pocket. Pocket stelt helaas standaard “(via @pocket)” voor in plaats van “/via @<username>” waardoor je ieder bericht voor het twitteren even aan zult willen passen.
Bij artikelen vanaf 1500 woorden suggereert Pocket dat je de hashtag #longreads op Twitter gebruikt. Mensen volgen deze hashtag om interessante artikelen op het spoor te komen. Voor video’s suggereert Pocket #watchitlater te gebruiken. Daarnaast kun je, zelfs zonder account, artikelen ontdekken op basis van onderwerp.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.